Twój niezbędnik
Powrót do "Archiwum"

2019.10.20 – Agnieszka Kawik – Nietolerancja pokarmowa

22 października 2019

NIETOLERANCJA POKARMOWA

W dniu 20 października 2019r. o godz. 15.00 odbyły się kolejne posiady zorganizowane przez Towarzystwo Miłośników Jaworza w Galerii pod Groniem.

Tematem spotkania była nietolerancja pokarmowa oraz sposoby jej eliminacji. Temat przedstawiła Agnieszka Kawik.

Na wstępie Ryszard Stanclik przywitał wszystkich przybyłych na spotkanie oraz pokrótce przedstawił naszego gościa.

Dietetyk Kliniczny mgr Agnieszka Kawik – absolwentka kierunku Dietetyka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.

Doświadczenia zawodowe zdobywała początkowo na oddziałach wielu warszawskich szpitali i klinik, w Instytucie Żywności i Żywienia oraz poradniach żywieniowych, by następnie w kolejnych latach realizować swoją działalność już na rodzinnych terenach Bielska i okolic.

W ramach prowadzonej od 2011 roku indywidualnej praktyki zajmuje się leczeniem żywieniowym otyłości i związanych z nią zaburzeń metabolicznych, celiakii, dny moczanowej, kamicy nerkowej oraz żółciowej, niedokrwistości, schorzeń zapalnych jelit (WZJG, Choroba Leśniowskiego-Crohna), niedożywienia, wsparciem żywieniowym w chorobach nowotworowych, a także dietetycznym leczeniem autyzmu.

Od kilku lat prowadzi autorski program edukacji żywieniowej pacjentów w ramach wczesnej rehabilitacji kardiologicznej pod patronatem PAKS. Cyklicznie organizuje szkolenia oraz prezentacje dotyczące tematyki żywieniowej w przedszkolach, szkołach, ośrodkach sanatoryjnych i rehabilitacyjnych.

W ostatnim czasie specjalizuje się zwłaszcza w diagnostyce indywidualnych nietolerancji pokarmowych oraz dietach eliminacyjnych. Posiada uprawnienia do przeprowadzania najnowszej generacji badań genetycznych Genodiet określających profil żywieniowy zgodny z DNA.

Członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Podczas indywidualnych porad dietetycznych dokłada wszelkich starań, aby pacjenci otrzymali niezbędne wskazówki dotyczące prawidłowych nawyków żywieniowych oraz odkrywania nieznanych dotąd smaków zdrowej kuchni każdego dnia.

Kursy, szkolenia, sympozja:

  • Evidence-based nutrition Żywienie oparte na dowodach naukowych, Śląskie Centrum Zdrowia, Katowice, maj 2016
  • Certyfikowana Akademia Dietetyka, Od prawidłowej diagnozy po skuteczny plan dietetyczny, Forum Media Polska, listopad 2015 – wrzesień 2016
  • Leczenie dietetyczne i biomedyczne w zaburzeniach ze spektrum autyzmu, dr Anna Romaniuk Zakład Immunologii PAN Warszawa, maj 2016, Bielsko-Biała
  • Postępowanie w Nietolerancji Pokarmowej i Indywidualny Model Żywieniowy, Cambridge Diagnostic, Polska, luty 2016, Wrocław,
  • Praktyczne wykorzystanie testów nutrigenetycznych w dietetyce, df Medica Polska, luty 2016, Warszawa
  • Interpretacja Nietolerancji Pokarmowej i praktyczne zastosowanie diety eliminacyjnej, Cambridge Diagnostic Polska, październik 2014, Warszawa
  • Leczenie Żywieniem, Polskie Towarzystwo Dietetyki Oddział Śląski, październik 2014, Bielsko-Biała
  • Leczenie żywieniowe w praktyce klinicznej, Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Gdańsk
  • Poradnia Medicus Żywiec – kwiecień-lipiec 2014 – Realizacja projektu w ramach Instytutu Żywności i Żywienia – Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy. Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej.

Pai Agnieszka przyjmuje w Szpitalu pod Bukami w Bielsku-Białej.

Nasz dzisiejszy gość wyjaśnił między innymi różnice pomiędzy zatruciem, a nietolerancję pokarmową. Pierwsza wysteruje bezpośrednio po zjedzeniu pokarmu, a przypadku nietolerancji objawy występują w drugiej dobie po zjedzeniu. Nietolerancja może objawiać się wysypką skórną, zaburzeniami jelitowymi, bezsennością, bólami głowy. Badanie nietolerancji pokarmowej rozpoczyna się od wywiadu medycznego, pokarmowego poprzez badanie krwi który pokazuje na co dana osoba jest „uczulona” czego nie powinna jeść. Badanie przeprowadzane jest w zagranicznych laboratoriach i badane jest około 300 produktów. Po uzyskaniu wyników tworzony jest indywidualny jadłospis dla danej osoby. Przez około trzy miesiące trwa oczyszczanie organizmu. Po oczyszczeniu organizmu z produktów nietolerowanych można sporadycznie spożywać nietolerowane produkty. Szacuje się że dzisiejsze pokarmy zawierają około 50% mniej wartości odżywczej niż jeszcze 10 lat temu. Pokarm powinien zawierać produkty ze strefy klimatycznej w której mieszkamy, produkty regionalne. Najlepiej spożywać 3-5 posiłków dziennie, pierwszy 1-2 godzin po przebudzeniu a następne co 4 godziny. Uogólniając można powiedzieć aby unikać w nadmiarze tłuszczów zwierzęcych, soli i cukru. Nie należy spożywać nadpsutych owoców i warzyw ponieważ w całej swojej objętości zawierają szkodliwe substancje powstałe w czasie gnicia. Praktyczna uwaga co do czytania etykiet na towarach: substancje zawarte w danym produkcie są zawsze umieszczane w kolejności od największej ilości do najmniejszej. Najnowszym nabytkiem Gabinetu jest Biorezonans. Badanie jest bezinwazyjne polega na skanowaniu ciała promieniowaniem elektromagnetycznym. Biorezonans pozwala na zdiagnozowanie ok. 50 tyś. patogenów.

Po wysłuchaniu tych wszystkich bardzo interesujących informacji przyszedł czas na pytania, dyskusję, kawę, herbatę oraz pyszne kołocze. Bardzo wielu ciekawych informacji wysłuchało 26 osób, członków i sympatyków Towarzystwa Miłośników Jaworza.

Na następne posiady zapraszamy Państwa do Galerii Pod Groniem w Jaworzu w dniu 17.11.2019 r. na godzinę 15.00, tematem będzie Gospodarka Leśna a przedstawi go Nadleśniczy Nadleśnictwa Bielsko Marek Czader.